SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Höganäs Gymnastikförening
Barn- & Ungdomsgymnastik, Truppgymnastik, KvAG & Hopprep

Tester av Fysiokliniken

Vi har fått tillfredsställande nyheter från Andreas Eriksson, leg. fysioterapeut på Fysiokliniken i Kullabygden, som genomfört de sista testerna på våra gymnaster i hallen.

 

Fysiokliniken har gjort mätning av muskelstyrka/uthållighet i vadmuskulaturen som kan mätas med det så kallade Tåhävningstestet:
Gymnasten står på ett ben och utför tåhävningar till maximal uttröttning i en förutbestämd takt. Denna utvärdering av balans kan göras från olika infallsvinklar, med hjälp av funktionella tester som kan identifiera balansproblem.

 

En använd metod som Fysiokliniken applicerade på våra gymnaster heter Test-Retest och innebär att man istället för att göra ett nytt test, gör om
samma test vid två olika tillfällen. Test-Retest mäter reliabiliteten genom att korrelera resultaten från testet vid tillfälle 1 med resultaten från testet vid tillfälle 2. Detta förutsätter att man under de två testen gör mätningarna på samma individer. Test-Retest sägs mäta ett tests stabilitet, dvs reliabiliteten över tid.

 

Resultaten på tillfälle nr. 2, dvs uppföljning av test nr. 1, visar tydligt att majoriteten av gymnaster har utvecklats och fått mycket bättre resultat!

 

En fantastisk bra nyhet som ger oss bekräftelse på vår satsning.

 
Föreläsning "Varför får man urinläckage"

Inom vårt projekt Idrottspsykologisk satsning, som vi startade förra året, kan vi glatt informera om att vi har genomfört en efterlängtad föreläsning. Med hjälp av RF-SISU Skåne fick vi kontakt med Gabriella Broman som är Leg Specialistfysioterapeut inom Obstetrik, gynekologi och urologi, MSc i Ystad. Gabriella besökte oss den 27/8 och genomförde workshop med gymnaster och föräldrar på 4 x 90 minuter.

 

Föreläsningen handlade om ”Varför får man urinläckage?” Finns det risker att få detta i samband med träning? Hur kan man göra för att minska risken/förhindra? Denna gång riktades satsningen på tävlingsgymnaster äldre från 11 år samt för våra ledare. Vi delade upp grupperna i ålder för att lättare kunna ta upp känsliga frågor från deltagarna.

 

Vi är tacksamma att vi kunde genomföra denna föreläsning och vi hoppas på att vi har satt igång några funderingar och resonemang hos ungdomarna och föräldrarna. Har man några funderingar är man självklart välkommen att ta kontakt själv med Gabriella via mejl gabriella.broman@telia.com 

Lägesrapport

Hej alla gymnaster, föräldrar och ledare!

 

Styrelsen har tidigare informerat om vårt projekt som vi kallar Idrottspsykologisk satsning. Här kommer lite sammanfattning om i vilken fas vi befinner oss just nu och vilket steg som väntar inom de närmsta veckorna.

 

Mia från Fysiokliniken har spelat in en föreläsning om överbelastning och återhämtning som våra trupper har kollat på tillsammans. Vi har en trupp kvar som inte har hunnit kollat på den.

 

Vidare har Mia tillsammans med Andreas från Fysiokliniken påbörjat screening på individnivå. Väldigt spännande att se vilket resultat varje gymnast får och vilka övningar som kan hjälpa till med förebyggande skador. Några gymnaster har direkt blivit rekommenderade att komma till fysiokliniken för lite guidning och ett par har hört av sig också själva direkt till Mia och Andreas, vilket vi alla tycker är väldigt trevligt att man har förtroende för våra fysioterapeuter " in house".

 

Vår massageterapeut Micke hälsar också att en del har fått sin första massage och behandling med många intressanta samtal med våra härliga gymnaster med eller utan föräldrar. Detta kommer att pågå ett tag till innan alla trupper är klara.

 

Men det som väntar på samtliga gymnaster efter påsklovet är en fantastisk föreläsning om "Smarta mellanmål" och hur viktigt det är att äta bra. Här önskar vi att även ni föräldrar deltar på föreläsningen, som kommer ske i vår hall i några omgångar. Vi återkommer snart med datum.

 

Projektgruppen jobbar även med olika livsmedelsleverantörer för att prova på olika mellanmål inom projektets gång. Så snart som möjligt önskar vi även färdigställa vårt "energy room". Finns det någon av er föräldrar som skulle kunna hjälpa oss med idéer som hade passat till detta avkopplande område så ber vi er att kontakta Henrik. Vi uppskattar all hjälp vi kan få.

 

Se lite bilder med aktivitet från hallen här nedanför.

 

Tack denna gång från oss i projektgruppen.

Smarta mellanmål

Måndag kväll 23/5 bjöd vi in våra gymnaster med föräldrar till en första omgång av en mycket givande föreläsning om smarta mellanmål. Ett sista steg i vårt projekt idrottspsykologisk satsning innan vi tar sommarlov. Projektledare Linda Franzon och hälsocoach Lisa Nilsson levererade verkligen ett spännande föredrag om kost och hälsa. Under kvällen bjöds det på hemlagat mellanmål med fantastiska smaker. Ämnet väckte nyfikenhet och massor av frågor. Missa inte att det finns en chans till nästa måndag den 30/5 kl. 18.00! Var redo att få inspiration till att börja äta smart.

Artikel om projektet i HD
Bild: Jakob Thorell HD

Elit eller hobbygymnast – hållbar träning handlar om livet

 

HD har besökt vårt projekt och skrivit en fin artikel om det. 

 

Du kan läsa den på deras hemsida här (om du har inloggning)
https://www.hd.se/2022-02-16/elit-eller-hobbygymnast--hallbar-traning-handlar-om-livet  
eller genom att klicka på en av PDFerna nedan

HD tidning - Elit eller hobbygymnast – hållbar träning handlar om livet.pdf

HD webb - Elit eller hobbygymnast – hållbar träning handlar om livet.pdf

Projekt Idrottspsykologisk satsning

Inom kort kommer vi att börja skicka ut information till de gymnaster i våra tävlingstrupper som erbjuds plats i den första fasen av vår Idrottspsykologiska satsning. Våra samarbetspartners har gjort en videohälsning till våra gymnaster och deras föräldrar som kommer att skickas ut via SportAdmin tillsammans med mer info om projektet.

 

Projektet omfattar ca 150 tävlingsgymnaster från 10 ålder uppåt. Gymnaster från följande trupper kommer erbjudas att delta: Högaholm, Elit, Yngre Elit, Trupp 1, Trupp 2, Mix Elit, Pojktrupp 1 & AG 1. Vi kickar igång projektet redan denna veckan!

 

Fysiokliniken börjar med att skicka ut kunskapstester till gymnasterna och efter detta bokas screeningtester. När screeningtesterna är klara, kommer Fysioteamet ta kontakt med respektive gymnast för att gå genom vilka övningar som behövs att förbättra olika fysiska områden, rehab, skador etc. Vi kommer att ha tränare på plats i hallen som ser till att övningarna görs på rätt sätt.

 

Det kommer även att ges möjlighet till massage genom Mickes knå & Må. Behandlingen anpassas efter individens behov vid tidpunkten. Behandlingar görs på Friskvårdshuset nära Gymnastikhallen. Önskar gymnasten med sig sin förälder eller någon annan så går det bra.

 

Vi kommer i hallen att skapa ett område för gymnasterna att ta det lugnt, göra sina läxor, fika eller äta middag i. 

 

Äntligen kan vi starta projektet och följa upp utvecklingen tillsammans i vår fantastiska förening.

 

Välkomna med frågor och funderingar! info@hoganasgf.se

 
BESTÄLL VÅRA FÖRENINGSKLÄDER HÄR:
Stöd HGF: Handla online genom Sponsorhuset!
Stöd HGF på Svenska Spel
HGF på Facebook
Swish nr: 1230594143